Hvorfor er god søvn viktig for immunforsvaret?

Vi sover nesten en tredjedel av livet. Hvorfor er naturen innrettet på en slik måte at vi sover bort en så stor del av livet?

Søvn styrker immunforsvaret
Søvn har avgjørende betydning for kroppens immunforsvar. Rikelig med søvn setter kroppen i stand til å danne stoffer som er viktige for immunsystemet. Sover vi ikke nok, blir kroppen dårligere til å danne visse stoffer (slik som interleukiner) som er viktige for immunforsvaret fordi de formidler signaler mellom de hvite blodcellene i immunsystemet. Disse stoffene kontrollerer også styrken på immunreaksjonene i kroppen.

Stress påvirker søvn
Stress er en faktor som ofte er vanskelig å kontrollere og som for mange resulterer i søvnproblemer. Vi tenker gjerne at stress er udelt negativt for kroppen, men litt stress kan imidlertid ha den positive effekten at kroppen forbereder seg på å håndtere nye utfordringer. Tar stresset derimot overhånd og påvirker nattesøvnen over tid vil det påvirke kroppens immunforsvar. Når vi er stresset, frigjør vi hormonet kortisol. Kortisol kan senke antallet celler i immunforsvaret og svekke kroppens evne til å beskytte seg mot bakterier og virus. Dette kan få store konsekvenser for helsen vår.

Era tran inneholder vitaminene A, D og E. Vitamin A bidrar til immunsystemets normale funksjon og til å opprettholde normalt syn. 

Hva kan vi gjøre for å påvirke immunforsvaret?
Får du lite søvn for tiden? Stresser du mye med jobben eller livssituasjonen din? Har du i tillegg underskudd på viktige næringsstoffer over tid kan dette gå utover immunforsvaret.

Enkelte næringsstoffer er vanskeligere å sikre tilstrekkelig inntak av enn andre. Dette gjelder blant annet de viktige omega-3 fettsyrene og D-vitamin som du finner naturlig mye av i tran. 

En daglig dose (5ml) av Era tran gir deg 900mg naturlige DHA og EPA fettsyrer. Tar du en skje hver morgen, etablerer du en god rutine, og gir kroppen en god start på dagen.

Era tran inneholder også vitaminene A, D og E. Vitamin A bidrar til immunsystemets normale funksjon og til å opprettholde normalt syn. Vitamin D bidrar til å opprettholde normal muskelfunksjon og til kroppens opptak av kalsium. Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress.

En daglig dose med Era tran gir deg 10µg vitamin D, som tilsvarer helsemyndighetenes anbefaling for barn fra 1år og voksne under 75år. Er du over 75år anbefales du å øke inntaket til 20µg vitamin D per dag.

To flasker med Era tran ved siden av hverandre. En tranflaske i eske og en tranflaske uten eske.

150ml Era Tran

Flytende fersk og frisk tran hjem til deg 

Husk å bruke koden «MINRUTINE» – Få første flaske gratis når du bestiller ditt abonnement.