Derfor er D-vitamin viktig for deg

D-vitamin spiller en viktig rolle i immunforsvaret, og for oppbygging og vedlikehold av skjelett og tenner.

Viktig med nok D-vitamin
D-vitamin sørger for at det tas opp nok kalsium i kroppen. Kalsium er viktig for oppbyggingen og vedlikehold av skjelett og tenner. Får vi ikke i oss nok D-vitamin, klarer vi ikke å ta opp tilstrekkelig med kalsium i kroppen, og avsetning av kalsium i beinvevet i skjelettet blir mangelfull. Dette kan føre til et svekket skjelett og risiko for benbrudd. D-vitamin er også nødvendig for normal muskelfunksjon, immunforsvar og celledeling.

Når vi er stresset, frigjør vi hormonet kortisol. Kortisol kan senke antallet celler i immunforsvaret og svekke kroppens evne til å beskytte seg mot bakterier og virus. Dette kan få store konsekvenser for helsen vår.

De viktigste kildene til D-vitamin
D-vitamin dannes i huden når den blir utsatt for sollys. Sollyset er også den viktigste kilden til D-vitamin, men solen på våre breddegrader er ikke sterk nok til at kroppen kan produsere tilstrekkelig med D-vitamin store deler av året. I tillegg til at man ikke vet hvor mye sol som skal til for å dekke D-vitamin behovet, vil ustabilt sommervær og tildekket hud og bruken av solfaktor 15 eller høyere hemme produksjonen av D-vitamin i huden.

Andre gode kilder til D-vitamin er fet fisk som sild, makrell og laks, fiskelever og fiskeolje. Enkelte matvarer, som meieriprodukter, er tilsatt litt D-vitamin, men inntak av slike matvarer er ikke nok til å dekke kroppens behov.

Solen på våre breddegrader er ikke sterk nok til at kroppen kan produsere tilstrekkelig med D-vitamin store deler av året.

Hvor mye D-vitamin trenger man?
D-vitamin er et fettløselig vitamin som lagres i kroppens fettvev og som kroppen så benytter ved behov. Utfordringen er å ha tilstrekkelig med D-vitamin lagret i kroppen til enhver tid. For å unngå konsekvensene av for lavt nivå av D-vitamin i kroppen, er det viktig å sørge for at man får i seg nok gjennom et variert kosthold og ved sollys.

Norske helsemyndigheter anbefaler et daglig inntak av D-vitamin på 10 µg fra 1 ukes alder (om barnet ammes) til 75 år, og 20 µg for eldre personer over 75 år.

Den nyfødtes D-vitaminlager avhenger av mors D-vitaminstatus. Derfor anbefales det tilskudd av D-vitamin allerede fra 1 ukes alder for barn som ammes. Selv om den nyfødte har et tilstrekkelig lager, vil D-vitaminnivået falle raskt i løpet av de første seks ukene. Tilskudd med D-vitamin er viktig for full-ammede barn, fordi morsmelken ikke inneholder tilstrekkelig med D-vitamin, selv om mor tar tilskudd.

Barn som får morsmelkerstatning bør ikke få noen form for tilskudd. Grunnen er at morsmelkerstatning nå, i tråd med nytt regelverk, inneholder mer av både D-vitamin og omega-3-fettsyren DHA enn tidligere.

Ren tran med D-vitamin
Det er vanskelig å vite om vi faktisk får dekket behovet vårt for D-vitamin gjennom kosten. Det viser seg nemlig at mangel på D-vitamin er en av de vanligste ernæringsmanglene blant både barn og voksne i Norge.

Era tran inneholder vitaminene A, D og E. Vitamin A bidrar til immunsystemets normale funksjon og til å opprettholde normalt syn. Vitamin D bidrar til å opprettholde normal muskelfunksjon og til kroppens opptak av kalsium. Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress.

En daglig dose med Era tran gir deg 10µg vitamin D, som tilsvarer helsemyndighetenes anbefaling for barn fra 1 år og voksne under 75 år. Er du over 75 år anbefales du å øke inntaket til det dobbelte.

To flasker med Era tran ved siden av hverandre. En tranflaske i eske og en tranflaske uten eske.

150ml Era Tran

Flytende fersk og frisk tran hjem til deg 

Husk å bruke koden «MINRUTINE» – Få første flaske gratis når du bestiller ditt abonnement.